Foredrag

Månedens historie – Operation Möwe
Scheduled

Månedens historie – Operation Möwe

Den 19. september 1944 eksekverede den tyske besættelsesmagt ”Operation Möwe”. Tyskernes mission var ambitiøs, men simpel. Det danske politi skulle opløses og erstattes med et tyskstyret korps, som de kunne stole på. Operation Möwe var en tysk succes, og mere end 1.000 danske politifolk blev sendt til kz-lejre. I år er det 80 år siden.

Operation Möwe blev iværksat på baggrund af tyskernes dalende tiltro til det danske politi. Selvom politikorpset havde et aktivt samarbejde med besættelsesmagten, blev de væbnede politifolk i højere og højere grad set som en militær trussel. Derudover var tyskerne meget utilfredse med det danske politis indsats overfor den stigende sabotage.

Operationen startede samtidig i det meste af landet. Nogle steder foregik det fredelig, andre steder var der døde på begge sider. Omkring 2.000 politifolk blev taget til fange, mens det resterende danske politi på ca. 8.000 mand gik under jorden. De tilfangetagne betjente endte i kz-lejre som Buchenwald, Stutthof og Neuengamme. 90 af disse endte med at miste livet.

Som erstatning for det nu opløste danske politi oprettede man bl.a. et ”Hilfpolizei” i København, som blev forkortet til Hipo. Hipoerne var danske kollaboratører, og blev ofte rekrutteret gennem Schalburgkorpset. De deltog i både terror og tortur, og derfor blev betegnelsen Hipo, hurtigt forbundet med et af de værste skældsord i det danske sprog. Det tysk styrede politikorps fik aldrig den kontrol, de ønskede i Danmark. Derfor blev tiden efter 19. september 1944 også betegnet som en lovløs tid.

Kom til månedens historie i september på Kystmuseet Bangsbo og hør historien om Operation Möwe samt hvilke lokale spor den skæbnesvangre dag satte.

Arrangementet er gratis efter betalt entré.
Tidspunkt:13:00-13:30
Sted: Arrangementer, Bangsbo / Frederikshavn

  • 03 sep Tuesday
  • 13:00
  • Dronning Margrethesvej 6, 9900 Frederikshavn
Månedens historie – Gården Bakken
Scheduled

Månedens historie – Gården Bakken

Til månedens historie, handler det om gården Bakken, og familien som ejede den og om livet omkring gården - både før og efter den eksisterede.

Inde midt i hjertet af Bangsbo Fort ligger en ældre, tidligere landbrugsbygning, nemlig den staldbygning der engang var en del af gården Bakken. En gård som lå idyllisk på toppen af Bangsbo Bakker, og hvor mennesker havde passet sig selv indtil en krig et sted ude i verden rykkede så tæt på, at alt blev ændret for evigt.

I gammel tid tilhørte Bangsbo Bakker Bangsbo Hovedgård og fungerede som overdrev, et uopdyrket areal der kun blev brugt til græsning. I 1800-tallet blev det udstykket og i året 1900 blev en væsentlig del af det plateau, hvorpå fortet ligger i dag, købt af det nygifte par Marie og Christian Christensen. De flyttede ind i et lille hus på stedet, sammen med deres først fødte barn og med en drøm om at kunne leve af arealet. Det lykkedes for dem, de fik for øvrigt også yderligere 10 børn, og i 1920 byggede de en lille gård, bestående af tre bygninger, på toppen af bakken, som ligger i 82 meter over havets overflade. I tiden efter opkøbte de mere jord, og i 1940 havde de et fornuftigt levebrød, ejendom og jord. I 1942 måtte familien rømme ejendommen på grund af tyske aktiviteter.

Arrangementet er gratis for museets gæster.
Tidspunkt:13:00-13:30
Sted: Arrangementer, Bangbo Fort

  • 03 sep Tuesday
  • 13:00
  • Dronning Margrethesvej 6, 9900 Frederikshavn
Kan man tænke sig rask? – foredrag med journalist Thomas Breinholt
Scheduled

Kan man tænke sig rask? – foredrag med journalist Thomas Breinholt

Journalist og fakta og dokumentarredaktør, Thomas Breinholt, har undersøgt videnskabens syn på forbindelsen mellem sindet og kroppen. Kan man virkelig tænke sig rask? Og i så fald, hvordan gør man det? I Thomas’ foredrag vil du også høre om placeboens forunderlige effekter og dens onde tvilling, nocebo, som kan gøre os syge. 

Fakta og mirakler
Thomas Breinholt har i mange TV-dokumentarserier kredset om sygdomme, sundhed og tilsyneladende mirakuløse helbredelser. I sit foredrag fremlægger han grundlaget for det hele – nemlig videnskabens svar på, hvad der foregår i forbindelsen mellem sindet og kroppen.

Han har rejst verden rundt og interviewet mere end 40 fremtrædende forskere, ligesom han har fordybet sig i videnskabelige artikler og studier for at se, hvad vi egentlig kan vide med nogenlunde sikkerhed.

Spørgsmål og svar 
Hvad sker der, når folk får en placebopille og pludselig ikke længere har ondt? Hvad er årsagen til, at vores hjerte-kar-system tager skade af konfliktfyldte ægteskaber? Hvorfor er ensomhed dræbende? Hvor meget betyder barndomstraumer og vores plads i samfundshierarkiet for udvikling af sygdom? Og hvorfor overlever vi længere med kræft, når vi er gifte?

Det er bare nogle af de spørgsmål, som Thomas Breinholt giver svar på i sit foredrag. Derudover præsenterer Thomas forskningens opskrift på, hvad vi selv kan gøre for at aktivere de selvhelbredende kræfter inden i os.

Om Thomas Breinholt
Thomas har oprindeligt en biologisk og naturvidenskabelig uddannelse som agronom og er i dag journalist og fakta og dokumentarredaktør med ansvar for de over 60 dokumentarer, der årligt sendes på TV2. Derudover har Thomas Breinholt været vært og tilrettelægger på flere populære TV-programmer, bl.a. Åndernes Magt, rejseserien På kanten af verden, DR2-videnskabsserierne Fedt, fup og flæskesteg, Kærlighedens laboratorium og Sjæl og Videnskab og senest TV2-serien ”Kan Man Tænke Sig Rask”.

  • 03 sep Tuesday
  • 19:00
  • Musikkens Pl. 1, 9000 Aalborg
Månedens historie: Alba Schwartz – borgmesterfruen der sprang ud som forfatterinde
Scheduled

Månedens historie: Alba Schwartz – borgmesterfruen der sprang ud som forfatterinde

I september måneds historie dykker vi ned i fortællingen om et tidstypisk kvindeliv, levet af en meget usædvanlig kvinde ved navn Alba. Alba blev født i 1857 og voksede op i det bedre borgerskab i København. Hun drømte om at blive skuespiller, og hendes talent førte hende ind på Det Kongelige Teaters elevskole. Desværre måtte hun opgive denne drøm på grund af tidens sociale konventioner og valgte i stedet at indgå ægteskab.

Alba giftede sig med juristen Otto Schwartz, og sammen fik de to sønner, Erik og Walter. Albas liv blev dog præget af en stor tragedie, da Erik døde som kun 11-årig. Denne begivenhed kom til at definere Albas forhold til sin overlevende søn, Walter, og satte sit præg på resten af hendes liv.

I 1899 blev Otto Schwartz udnævnt til borgmester i Skagen, og familien flyttede til den lille by. Her blev Alba en del af byens overklasse, og kom hurtigt ind i kredsen omkring Skagens kendte kunstnere og deres venner.

Albas mange talenter kom til udtryk gennem hendes forfattervirksomhed. I 1912 og 1913 udgav hun to bøger om livet i Skagen, som vakte stor opsigt. Bøgerne var meget ligefremme og gav et nærgående indblik i de kendte skagensmaleres privatliv.

Som 75-årig udgav Alba sin første skønlitterære roman. Hendes skrivestil og emnevalg gjorde hende til en bemærkelsesværdig figur i datidens litterære verden.

Albas historie er et eksempel på, hvordan tidens sociale normer og konventioner kunne forme og begrænse kvinders liv og ambitioner. På trods af disse begrænsninger formåede Alba at finde sin egen stemme gennem litteraturen og blev en del af den kulturelle elite i Skagen.

Arrangementet er for museets betalende gæster.  

Velkommen til
Tidspunkt:13:00-13:30
Sted: Skagen, Nyheder

  • 04 sep Wednesday
  • 13:00
  • Dronning Margrethesvej 6, 9900 Frederikshavn
Foredrag med Steffen Jensen – Livet som korrespondent i Mellemøsten
Scheduled

Foredrag med Steffen Jensen – Livet som korrespondent i Mellemøsten

Et foredrag om hvordan det er at dække krige og konflikter samt hvilke konsekvenser det har haft. 

Kom og vær med når Steffen Jensen giver os indblik i livet som korrespondent i Mellemøsten.

Steffen Jensen fortæller personligt om Mellemøstens komplicerede sammenhænge og fantastisk fascinerende forhold, og han kommer i dybden med sider af situationen, som nyhederne på TV ikke giver mulighed for.

For i de fleste steder i verden er tingene, hvad de giver sig ud for at være... mere eller mindre. Ikke i Mellemøsten. Her er det som et flimrende fatamorgana. Netop som man tror, man har forstået noget, man selv lige har oplevet, så viser det sig, at det i virkeligheden er noget helt andet, der er sket. Her er intet, hvad det giver sig ud for at være. I dette område eksisterede virtual reality lang tid inden Internettet blev opfundet. Alle har deres helt egen version af virkeligheden, og side om side eksisterer forskellige udgaver af historien, som gensidigt udelukker hinanden.

Men et langt liv med at rapportere fra krige og konflikter, og ofte befinde sig i farezoner, være omgivet af menneskelig lidelse og katastrofer er ikke uden personlige omkostninger. Man kommer ikke hjem uden sår på sjæl og sind. Korrespondentens familie betaler også en høj pris.

Alt det fortæller Steffen Jensen om i sit foredrag om jobbet som Mellemøstkorrespondent for TV2.

Om Steffen Jensen:
Steffen Jensen har arbejdet som Mellemøstkorrespondent for TV2/Danmark siden stationens start for mere end 30 år siden

Fra Libanonkrigen i begyndelsen af 1980'erne over Det arabiske Forår til krigen imod Islamisk Stat i Mosul i Irak.

  • 04 sep Wednesday
  • 19:00
  • Musikkens Pl. 1, 9000 Aalborg
“KUNST & SUNDHED” – FOREDRAG MED PER THORGAARD
Scheduled

“KUNST & SUNDHED” – FOREDRAG MED PER THORGAARD

Per Thorgaard er overlæge på Aalborg Universitetshospital. De sidste 20 år har han aktivt deltaget i dannelse af nationale og internationale netværk om samspillet mellem sundhed og kultur
Per Thorgaard er medstifter af det nordjyske center for Kultur og Sundhed (NOCKS) og blev i 2015 tildelt en dansk musikpris (Danish Music Award) for sin indsats.
Foredraget gir’ dig mulighed for at få indblik  i brugen af kunst og kultur på en sundheds- og trivselsfremmende måde.

Tidspunkt: Torsdag d. 5. september 2024 kl 19.00

Pris: 50 kr.

Tilmelding: https://dronninglund-kunstcenter.nemtilmeld.dk/

Cafe’en vil være åben for salg af drikkevarer, kaffe og kage samt en let anretning med skinke og ost.

Arrangementet er støttet af “Foreningen til Dronninglund Sygehus’ bevaring”.

  • 05 sep Thursday
  • 19:00
  • Thorup Hedevej 1, 9330 Dronninglund
Foredragsaften med Sara Alfort – “Damer der fik nok”
Scheduled

Foredragsaften med Sara Alfort – “Damer der fik nok”

Damerne, der fik nok: Vi skal høre om tiden fra 1915 til 1960 altså fra kvinder fik stemmeret til opfindelsen af p-pillen. Vi skal se tiden gennem øjnene på tolv forfattere fra Norden. 

Vi kommer til at se tiden gennem øjnene på tolv forfattere fra Norden, der alle var kvinder, der fik nok. De insisterede på retten til at elske dem, de ville, rejse, hvorhen de ville, se ud, som de ville, og på at være meget mere og meget andet end hustru og mor. 

Selvom vi i løbet af fortællingen bevæger os femogfyrre år frem i tiden, og selvom vi bevæger os på tværs af de nordiske grænser, var de tolv forfattere optaget af de samme spørgsmål, de sloges med de samme grænser i deres liv, og de forsøgte alle at finde fodfæste i en tid, hvor de traditionelle værdier blomstrede. Dermed åbner fortællingen om kvindernes liv og bøger for et stykke af vores fælles historie. 

Vi kommer til at møde kvinder, der er en del af vores kanoniserede historie, og kvinder, der ikke længere nævnes med et ord. Ingen af dem ville lade sig nøje, ingen af dem havde tænkt sig at leve med “plejer”, og de nægtede at sidde fast i roller, som andre havde defineret. De havde fået nok.

Foredraget finder sted i Bangsbosalen på Kystmuseet Bangsbo og koster 120,- pr person

KØB BILLET

Dato: 05.09.2024
Tidspunkt:19:00-20:30
Sted: Arrangementer, Bangsbo / Frederikshavn, Nyheder

  • 05 sep Thursday
  • 19:00
  • Dronning Margrethesvej 6, 9900 Frederikshavn
GODDIKSENS HJØRNE
Scheduled

GODDIKSENS HJØRNE

METTE KIRSTINE GODDIKSEN

Mød Jes Dorph-Petersen og professor i idéhistorie, Mikkel Thorup, til en samtale om, hvad MeToo-bevægelsen ændrede – for den enkelte og i samfundet.

Da tv-vært Sofie Linde i 2020 holdt sin berømte tale om sexisme, magtmisbrug og sexkrænkelser i mediebranchen, blev det for alvor startskuddet for MeToo-bevægelsen i Danmark.

Debatten rasede på sociale medier, i debatspalterne og til familiefesterne. Fortiden blev gransket, og det fik konsekvenser for mange mænd, heriblandt Jes Dorph-Petersen. Det tavse flertal måbede, mens polerne på begge sider blev trukket godt op og høtyvene fundet frem.

Denne aften står i den åbne, nysgerrige dialogs tegn. Vi giver plads til nuancer, fakta og eftertænksomhed, når vi spørger: Hvad lærte vi af MeToo, hvordan ændrede det vores syn på kønnene – og hvordan kommer vi videre sammen? Blev debatten for skinger og konsekvenserne for voldsomme, eller var det et nødvendigt opgør med årtiers krænkelseskultur?

Del på:

Praktisk info

Aalborgsalen

Arrangør

Folkekirkens Hus

  • 05 sep Thursday
  • 19:30
  • Gammeltorv 4, 9000 Aalborg
Månedens historie – Thea Timm og ekkoer fra Sæby omkring år 1900
Scheduled

Månedens historie – Thea Timm og ekkoer fra Sæby omkring år 1900

I september måned kan du høre den spændende historie om en bemærkelsesværdig dame, som boede i Algade i Sæby fra sin fødsel i 1854 til hun flyttede til Dronninglund i 1916, hvor hun tilbragte sine sidste få leveår hos sin broder, apoteker Timm.

Dorothea Timm efterlod sig et enestående vidnesbyrd om sin by og sin samtid i form af en mængde breve skrevet til broderen i årene 1883-1906. Brevene giver et helt fantastisk indblik i købstadslivet omkring århundredskiftet, Sæbys borgerskab, omgangsformerne og meget andet - alt sammen tilsat et sandt overflødighedshorn af sladder!

Du kan høre nogle af (sladder)historierne og få et indtryk af Sæby og dens beboere i en tid, hvor turismen var i sin vugge, og mange forsøgte sig med sommerpensionater for at ”gøre penge”, som det hedder i brevene.

Historien serveres med nogle fine, gamle fotografier fra købstaden.

Velkommen til en fascinerende tidsrejse tilbage til Sæby omkring år 1900.

Arrangementet er inkluderet i entrébilletten.

Billedet viser Chresten Rhuus’ hospital og den gamle distriktslægebolig, hvor Thea Timm boede i Sæby.
Tidspunkt:13:00-13:30
Sted: Sæby

  • 07 sep Saturday
  • 13:00
  • Dronning Margrethesvej 6, 9900 Frederikshavn
Anne Valbjørn – Foredrag om Kvium
Scheduled

Anne Valbjørn – Foredrag om Kvium

Du har sikkert hørt om Michael Kvium eller set hans billeder. Men hvem er han egentlig og hvordan skal man forstå hans billeder?
I løbet af denne aften vil du se og komme til at forstå Michael Kviums kunst.

Mandag den 9. september kl. 19 får vi i Tinghuset besøg af Anne Valbjørn som vil gøre os meget klogere på den meste sete danske kunstner. Glæd dig, det bliver en fantastisk aften.

https://www.tinghuset.net/.../anne-valbjoern-foredrag-om...

  • 09 sep Monday
  • 19:00
  • Østergade 53, 9690 Fjerritslev
FOREDRAG
Scheduled

FOREDRAG

CLEMENT KJERSGAARD – “Kan demokratiet tabe?”

Ja, det er det korte budskab fra Clement Kjersgaard. Krigen i Ukraine, den politiske splittelse i USA, udfordringen fra Kina, klimaudviklingen – listen af globale udfordringer er lang.

Hvor man i 1990’erne forestillede sig, at demokratiet og det frie marked ville sprede sig verden over, ligner den globale dagsorden pludselig – igen – en kamp for og mod demokratiet. Men udfordringerne for demokratiet kommer ikke kun udefra: I vesten – og i Danmark – er der opstået en ny skepsis, når det gælder samfundets evne til at løse de problemer, vi møder. Det rejser også mere fundamentale historiske og filosofiske spørgsmål om, hvad vi mener med “demokrati” – og om hvordan begrebet har udviklet sig frem til idag. For den uro og turbulens, der har præget de sidste 10 år, er ikke ved at nå sin ende – den er kun lige begyndt.

  • 09 sep Monday
  • 19:30
  • Gammeltorv 4, 9000 Aalborg
Hella Joof – Tro, håb & kærlighed
Scheduled

Hella Joof – Tro, håb & kærlighed

Hella Joof har flere gange tryllebundet publikum ved sine totalt udsolgte foredrag. Nu vender hun tilbage til Musikkens Hus, hvor du kan glæde dig til et nyt, livsbekræftende og sprudlende foredrag om at finde sig tilrette i livet. Om alt det, vi tror, vi ikke kan. Men som vi måske godt kan, hvis vi ser ordentligt efter.

Om at være i en verden, som er lidt udfordret og håbe det nok skal gå. Men er håb overhovedet en god strategi eller er kærlighed den eneste vej ud af suppedasen. 

Bestil koncertmenu
Fuldend din oplevelse med en lækker middag i Restaurant Fauna inden arrangementet. Faunas Sæsonmenu består af 3 udsøgte retter nøje sammensat af køkkenet ud fra sæsonens råvarer. Sæsonmenuen er tidsafstemt og tilpasset tidsrummet indtil dørene åbnes til arrangementet.

Læs mere og book bord her.

  • 11 sep Wednesday
  • 19:00
  • Musikkens Pl. 1, 9000 Aalborg
Indlæs flere