Månedens historie – Operation Möwe
Den 19. september 1944 eksekverede den tyske besættelsesmagt ”Operation Möwe”. Tyskernes mission var ambitiøs, men simpel. Det danske politi skulle opløses og erstattes med et tyskstyret korps, som de kunne stole på. Operation Möwe var en tysk succes, og mere end 1.000 danske politifolk blev sendt til kz-lejre. I år er det 80 år siden.
Operation Möwe blev iværksat på baggrund af tyskernes dalende tiltro til det danske politi. Selvom politikorpset havde et aktivt samarbejde med besættelsesmagten, blev de væbnede politifolk i højere og højere grad set som en militær trussel. Derudover var tyskerne meget utilfredse med det danske politis indsats overfor den stigende sabotage.
Operationen startede samtidig i det meste af landet. Nogle steder foregik det fredelig, andre steder var der døde på begge sider. Omkring 2.000 politifolk blev taget til fange, mens det resterende danske politi på ca. 8.000 mand gik under jorden. De tilfangetagne betjente endte i kz-lejre som Buchenwald, Stutthof og Neuengamme. 90 af disse endte med at miste livet.
Som erstatning for det nu opløste danske politi oprettede man bl.a. et ”Hilfpolizei” i København, som blev forkortet til Hipo. Hipoerne var danske kollaboratører, og blev ofte rekrutteret gennem Schalburgkorpset. De deltog i både terror og tortur, og derfor blev betegnelsen Hipo, hurtigt forbundet med et af de værste skældsord i det danske sprog. Det tysk styrede politikorps fik aldrig den kontrol, de ønskede i Danmark. Derfor blev tiden efter 19. september 1944 også betegnet som en lovløs tid.
Kom til månedens historie i september på Kystmuseet Bangsbo og hør historien om Operation Möwe samt hvilke lokale spor den skæbnesvangre dag satte.
Arrangementet er gratis efter betalt entré.
Tidspunkt:13:00-13:30
Sted: Arrangementer, Bangsbo / Frederikshavn
Local Time
- Timezone: America/New_York
- Date: 28 sep 2024
- Time: 7:00