Skulptur af Christian 4. Fundet Delvist Intakt Trods Brandkatastrofe

Skrevet af: Vagthavende
3 maj, 2024 - 13:05

KILDE: Peter Brodersen - Facebook Redigeret af: Maria Jeanette From

En brandkatastrofe den 16. april hærgede Børsen og truede uvurderlige kunstværker, heriblandt den ikoniske skulptur af Christian 4. af Bertel Thorvaldsen. Arkitekter fra Leif Hansen Arkitekter har dog formået at redde en del af kunsten, inklusive en del af Christian 4.-figuren, der er blevet fundet i ruinerne.

Baghovedet af statuen, lavet af zink, blev opdaget på det sted, hvor den tidligere stod, og selvom det er en lille del, betragtes det som en betydningsfuld opdagelse. Desværre vurderes det, at størstedelen af skulpturen er smeltet, da zink ikke kan tåle høje temperaturer.

Arkitekterne, trods den delvise smeltning af skulpturen, betegner redningsaktionen som en succes, da andre kunstværker også er blevet reddet. En marmorbuste af C.F. Tietgen og et betydningsfuldt maleri af P.S. Krøyer er blandt de fund, der er blevet reddet fra flammerne.

Brandens konsekvenser rejser også historiske spørgsmål om Børsens betydning og historie. Christian 4.s rolle som idémager bag Børsen og hans stræben efter at gøre København til Europas førende handelsstand understreger kunstværkets symbolværdi.

En dokumentar, der udforsker, hvad der blev reddet, hvad der kan genopbygges, og hvad der er gået tabt for altid, er under udarbejdelse og vil kaste lys over brandens omfang.

Faktaboks:

  • Skulpturen af Christian 4. af Bertel Thorvaldsen var et ikon i Børsens indretning.
  • Skulpturen blev fundet delvist smeltet efter brandkatastrofen.
  • Blandt de redede kunstværker er en marmorbuste af C.F. Tietgen og et maleri af P.S. Krøyer.
  • Christian 4.s rolle som idémager bag Børsen understreger kunstværkets historiske betydning.

Se flere nyheder