En sensationel opdagelse er gjort i Odense, hvor arkæologer fra Museum Odense har afdækket Danmarks ældste runeindskrift på en otte centimeter lang jernkniv. Beskeden, indgraveret på knivsbladet, er omkring 800 år ældre end de kendte runer på Jellingstenene, meddeler museet i en nylig pressemeddelelse.
Den sjældne fund blev gjort under udgravningen af resterne af en urnegrav på en lille gravplads øst for Odense. Indskriften består af fem runer, afsluttet med tre fordybninger, og tolkes som ordet “hirila,” som på urnordisk muligvis betyder “Lille Sværd.”
Museumsinspektør Jakob Bonde udtaler, “Det er et helt enestående fund af national betydning. Runerne på kniven giver os et unikt indblik i vores fortid, da de er ældre end nogen tidligere fundne runer i Danmark.”
Runolog Lisbeth Imer fra Nationalmuseet tilføjer, “Sjældent finder vi runer så gamle som på denne kniv. Det er en enestående mulighed for at udforske Danmarks tidligste skriftsprog og sprogbrug i jernalderen.”
Kniven, kaldet “Lille Sværd,” er kun den anden kendte opdagelse med sådan en datering. I 1865 blev en lille kam med indskriften “harja” fundet vest for Odense og kunne ligeledes dateres knap 2000 år tilbage.
Den fascinerende kniv og dens runer vil være udstillet på Møntergården i Odense fra den 2. februar.
Fakta
- Fundsted: Øst for Odense, ved resterne af en urnegrav.
- Datering: Kniven og runerne kan dateres knap 2000 år tilbage.
- Indskrift: Fem runer på knivbladet, afsluttet med tre fordybninger. Tolkes som “hirila” (Lille Sværd).
- Andet fund: En lignende datering blev gjort i 1865 vest for Odense, hvor en kam med indskriften “harja” blev fundet.