Bæredygtigt og kulturhistorisk cykelbroprojekt i Aalborg

Skrevet af: Vagthavende
4 okt, 2023 - 07:10

I flere år har der været diskussioner om opførelsen af en cykelbro, der skal forbinde Nørresundbys nye bydel, Stigsborg Brygge, med Musikkens Hus i Aalborg. Det oprindelige budget for projektet var på 400 millioner kroner, men nu er der en spændende og billigere alternativ mulighed på bordet, ifølge en tidligere minister.

Den potentielle løsning involverer genbrug af dele fra Storstrømsbroen mellem Masnedø og Falster, som skal nedrives. To af de tre buer fra denne historiske bro kan genanvendes til den nye cykelbro i Aalborg. Dette forslag ville ikke kun gøre projektet mere økonomisk overkommeligt, men det ville også indføre en værdifuld historisk dimension, siger Rasmus Prehn (S), formand for Folketingets Transportudvalg og tidligere minister.

Prehn udtaler, “Jeg finder projektet spændende og interessant. At få en ny cykel- og gangbro i Aalborg er en god idé. At genanvende Storstrømsbroen vil ikke alene gøre projektet billigere og dermed mere realistisk, men det taler også ind i tidens ønske om mere genbrug, genanvendelse og bæredygtighed. Jeg betragter dette projekt som kulturhistorisk interessant.”

Finansiering har været en udfordring for Aalborg Kommune i flere år. Det nye projekt estimeres at koste 318 millioner kroner. En del af finansieringen søges gennem en pulje hos Transportministeriet, som har til formål at styrke forbindelserne i Danmark og støtte en grønnere fremtid. Aalborg Kommune har også afsat 100 millioner kroner til projektet, og PFA samt entreprenørfirmaet A. Enggaard bidrager tilsammen med yderligere 100 millioner kroner. Der blev iværksat en lokal fundraiser tidligt i 2023 for at skaffe yderligere midler til broprojektet, og andre fonde har også tilkendegivet deres støtte.

Historisk set blev der engang sejlet en bro op til Limfjorden. I 1930’erne blev jernbanebroen sejlet til Limfjorden fra Roskilde Fjord og den tidligere nedlagte Frederikssundsbane.

Arkitekten Philip Rasmussen er ansvarlig for det nye projekt, og Rasmus Prehn understreger, at han vil støtte Aalborg Kommune uanset, hvilket projekt de vælger at forfølge.

Se flere nyheder