Sidste chance for at se fortiden: Tysk bunker dækkes snart til

Skrevet af: Vagthavende
24 aug, 2023 - 16:08

Nationalmuseet og Bunkermuseum Hanstholm/Museum Thy har påbegyndt udgravningen af en tysk bunkerstilling fra 2. Verdenskrig på en mark øst for Hanstholm. Udgravningen er en del af forskningsprojektet ”Usynlig og Synlig Kulturarv – forsvundne forsvarslinjer ved Hanstholmknuden”, som støttes af Grosserer P. L. Jørgensens Mindefond.

Bunkeren og dens tilhørende stilling er en del af den tidlige tyske befæstning af Hanstholm og udgør første fase i udbygningen af den tyske kystbefæstning kendt som ”Atlantvolden”. Forsvarsstillingen blev anlagt i sommeren 1942 for at beskytte et stort batteri mod angreb fra landsiden. Den strakte sig tværs over Hanstholmen og omfattede pigtrådsspærringer samt maskingeværstillinger.

Museumsinspektør Jens Andersen fra Bunkermuseum Hanstholm udtaler, at udgravningen har afsløret en maskingeværstilling af typen ”Siegfried”. Bunkeren var et beskyttelsesrum med plads til 6 siddende soldater og havde 1 meter tykke mure. Efter udgravningen dækkes bunkeren og stillingen til igen som et led i at bevare og beskytte kulturarven.

For at give offentligheden en chance for at se anlægget, afholdes der en “åben udgravning” på torsdag den 24. august mellem klokken 17 og 18. Dette giver interesserede mulighed for at se bunkeren og dens omgivelser, før den dækkes til igen. Bunkermuseet Hanstholm oplyser, at det er en enestående chance for at opleve en bunker fra 2. Verdenskrig, da denne specifikke bunker har været usynlig i de 79 år siden dens dækning i 1944.

Se flere nyheder