Foreningen Realdania, som har støttet udvidelsen og renoveringen af Rud Thygesen Arkivet midt i Hobro, havde torsdag den 11. april inviteret sine medlemmer på besøg i de nyindrettede lokaler. Det tilbud benyttede ikke færre end 100 deltagere sig af.
Realdanias vært Heidi Meier Bach bød medlemmerne velkommen med en kop kaffe i restaurant Bies Bryghus. Her fortalte hun indledningsvist om Realdanias filantropiske arbejde på en række områder, som støtter projekter, der skal øge livskvaliteten ved at bevare og udvikle det liv, der leves i og mellem husene i hele Danmark. Arbejdet tager afsæt i seks formulerede mål om at fremme stedbundne potentialer, bæredygtige byer, nye rammer for fællesskaber, bedre boligmiljøer, en levende bygningskultur og sundt, effektivt og bæredygtigt byggeri. Udvidelsen og renoveringen af Rud Thygesen Arkivet, som Realdania har støttet med 1,6 mio. kr., knytter sig til arbejdet for en levende bygningskultur.
Arkivets formand Søren C. Olesen fortalte herefter om Bies Gaards bygningshistorie, om bevaring af brygger H.I Bies ølbryggeri fra 1840’erne og om den transformation, som har ført til, at det gamle industrianlæg i dag danner rammen om kulturelle og sociale tilbud til både lokale og tilrejsende.
Før deltagerne kom inden for i Arkivet, fortalte projektets arkitekt Hauge Bjerre Nielsen, Fjorden Arkitekter, Hobro om forarbejdet i forbindelse med udvidelsen og restaureringen af Arkivets lokaler, som tæller både bryggerens herskabslejlighed ud mod Hobros gågade, Adelgade og en sidebygning.
Rud Thygesen Arkivet er indrettet som museum for møbeldesign af Rud Thygesen, som voksede op i Hobro, og hans mangeårige kompagnon Johnny Sørensen. Gennem mere end 30 år drev de to møbelarkitekter tegnestue i København. Herfra udgik fra 1960’ernes midte og frem en lang række innovative og funktionelle møbeldesigns, som mange i dag kender fra bl.a. offentlige kontorer, Københavns Lufthavn og institutioner over hele landet. Ved en rundgang i herskabslejligheden viste Søren C. Olesen Arkivets møbelsamling frem og fremhævede det karakteristiske i Thygesens og Sørensens møbeldesign og forretningsmodel. Hauge Bjerre Nielsen tog deltagerne med rundt i de nyindrettede lokaler, hvor bl.a. en svunden tids tørreloft og pigekamre nu har fået nyt liv som udstillingslokaler for både unge og garvede designere.
Udvidelsen og renoveringen af Rud Thygesen Arkivet for moderne møbelkunst og design har kostet godt 4,7 mio. kr., somforuden støtten fra Realdania er finansieret ved tilskud fra Augustinusfonden, Mariagerfjord Kommune og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.
Arkivet planlægger pt. de kommende udstillinger og aktiviteter. Der er faste åbningstider i perioder med særudstillinger. I andre perioder kan man besøge Arkivet efter forudgående aftale med Søren C. Olesen eller Hauge Bjerre Nielsen.
Kilde: Mariagerfjord kunstforening PM