Stort moseområde i Nordjylland genoprettes til glæde for klima og biodiversitet

Skrevet af: Vagthavende
30 okt, 2023 - 11:10

I et bemærkelsesværdigt naturprojekt er 345 hektar af Store Vildmose i Nordjylland blevet genoprettet som vådområder, efter at de i mere end et århundrede har tjent som landbrugsjord. Denne transformation, som Naturstyrelsen har tilsyn med, er en velkommen udvikling for klimaet, da det forhindrer kulstof i at frigives i atmosfæren. Samtidig skabes der vigtige levesteder for insekter, padder og fugle.

Store Vildmose var engang en af Danmarks største højmoser og en truet naturoplevelse kendetegnet ved sin mangel på træer og tætte vegetation. I løbet af 1920’erne blev størstedelen af området drænet for at kunne bruges til landbrug, og i dag er der kun få tilbageværende moseområder, herunder Natura2000-området Aaby Mose.

Dette genopretningsprojekt fokuserer på de 345 hektar landbrugsjord i den centrale del af Store Vildmose kaldet Ringfenner. Det omfatter fyldning af 25 km grøfter, blokering af drænrør, og etablering af diger og volde for at bevare nedbør i området. Dette har allerede medført en stigning i vandstanden i området, som Naturstyrelsen ejer.

Projektet er en del af en bredere indsats, hvor 100.000 hektar kulstofrige lavbundsjorder blev udtaget af landbrugsdrift i 2021 for at reducere CO2-udledning og skabe plads til naturlig biodiversitet.

Miljøminister Magnus Heunicke udtaler, “Vi står midt i både en biodiversitetskrise og en klimakrise, som vi skal have løst. Udtagning af lavbundsjorde er et vigtigt greb, hvor vi på én gang mindsker CO2-udledningen fra området og giver plads til, at der på sigt kan udvikle sig en mangfoldig natur, der igen kan vrimle med plante- og dyreliv.”

Den genoprettede tørvemose vil ikke kun have en positiv klimaeffekt, men også fungere som levested for en bred vifte af insekter, planter, padder og fugle, herunder spidssnudet frø og rørhøg. Lokale borgere og besøgende i Store Vildmose kan også se frem til øget naturoplevelse, da området forventes at tiltrække forskellige fuglearter og trækfugle som gæs og svaner.

Naturstyrelsen har overtaget 850 hektar i Store Vildmose med henblik på naturgenopretning og CO2-tilbageholdelse og planlægger yderligere lavbundsprojekter for at udvide områdets fordele for klima og natur. Projektet er også delvist finansieret af EU.

Fakta: Genskabelse af Store Vildmose i Nordjylland

Projektets Omfang: 345 hektar tidligere landbrugsjord i Store Vildmose i Nordjylland genskabes som vådområde.

Formål: Projektet sigter mod at bremse kulstofudslip og fremme biodiversitet.

Historisk Baggrund: Store Vildmose var tidligere en af Danmarks største højmoser og blev drænet i 1920’erne for landbrugsdrift.

Tekniske Detaljer: Projektet involverer fyldning af 25 km grøfter, blokering af drænrør og etablering af diger og volde for at bevare nedbør i området.

Klimaeffekt: Genoprettelsen af tørvemosen forhindrer kulstoffrig tørv i at frigive CO2 i atmosfæren.

Biodiversitet: Projektet vil skabe levesteder for insekter, planter, padder og fugle, inklusive arter som spidssnudet frø og rørhøg.

Politisk Støtte: Projektet er en del af en større indsats, hvor 100.000 hektar kulstofrige lavbundsjorder er blevet udtaget af landbrugsdrift med det formål at reducere CO2-udledning og fremme biodiversitet.

Udvalgte Citater: Miljøminister Magnus Heunicke udtaler, “Vi står midt i både en biodiversitetskrise og en klimakrise, som vi skal have løst.”

Finansiering: Projektet er delvist finansieret af EU.

Næste Skridt: Naturstyrelsen planlægger yderligere lavbundsprojekter for at udvide projektets positive indvirkning på klima og natur.

Se flere nyheder