Skagens kunstmuseer lancerer nyt kunstnerisk Residency-program i Krøyers og Anchers atelierer

Skrevet af: Vagthavende
27 okt, 2023 - 10:10

I en satsning på at genoplive Skagens kunstneriske historie og knytte nutidige nordiske kunstnere tættere til byens arv, annoncerer Skagens Kunstmuseer et nyt kunstnerisk residency-program. Fra foråret 2024 vil nordiske malere, musikere og forfattere få mulighed for at bosætte sig i de historiske atelierer tilhørende P.S. Krøyer og Michael Ancher samt Atelier Saxild, som ligger i haven ved Anchers Hus.

Dette initiativ, kaldet Skagen AiR (Artist in Residence), søger at skabe et nyt kunstnerisk miljø i Skagen året rundt og forbinde nutidens kunstnere med de rige arv og spor, som Skagenmalerne og kunstnerkolonien har efterladt i byen.

Lisette Vind Ebbesen, museumsdirektør for Skagens Kunstmuseer, udtaler, “Det er fuldstændig oplagt og enormt vigtigt for os at få liv i ateliererne igen. Både P.S. Krøyer og Michael Ancher har jo arbejdet og malet i de her atelierer, og kunstnerkolonien satte evige spor i Skagen. Det er den ekstraordinære arv, vi gerne vil løfte og videreudvikle med Skagen AiR.”

Skagen AiR er åbent for ansøgninger fra nordiske kunstnere inden for forskellige kunstarter, og de udvalgte vil have mulighed for at tilbringe 12 uger i Skagen for at fordybe sig i deres eget arbejde samt byens unikke kunst og historie, alt sammen i den særlige natur, som omgiver Skagen.

En vigtig komponent i programmet er kunstnernes interaktion med Skagen. Byens borgere og virksomheder opfordres til at deltage i projektet på forskellige måder, herunder genfortolkede omvisninger på lokale museer og samarbejder med virksomheder. Dette aspekt af Skagen AiR er afgørende for at styrke båndene mellem kunstnere og lokalsamfundet.

I en stærk traditionstråd er Skagens Kunstmuseer ivrige efter at videreføre den oprindelige kunstnerkolonies forbindelser til de nordiske lande. Projektet har allerede sikret støtte fra Det Obelske Familiefond, som ser initiativet som en mulighed for at styrke kunstscenen i regionen og bevare kulturhistorien i Skagen.

Ansøgninger til Skagen AiR kan indsendes fra den 24. oktober, og en bred jury bestående af eksperter inden for kunst, musik og litteratur vil vurdere ansøgningerne.

Se flere nyheder