Nord- og østjyder topper Genbrugsindekset 2023 med deres prutfærdigheder

Skrevet af: Vagthavende
27 okt, 2023 - 08:10

I den seneste udgave af Genbrugsindekset 2023 har det vist sig, at nord- og østjyderne er landets ubestridte danmarksmestre, når det kommer til at forhandle om prisen på genbrugsvarer. Uanset om de handler i genbrugsbutikker, på loppemarkeder eller køber brugte ting online, har hele 68 procent af jyderne for vane at prutte om prisen. Dette tal er markant højere end de 55 procent, der gælder for indbyggere i Nordsjælland.

Tidligere var det vestjyderne, der tog førstepladsen på prutte-listen i 2022, men i år er nord- og østjyderne at finde øverst. Dette ændrer dog ikke det faktum, at nordsjællænderne stadig er de mindst flittige pruttemestre.

Julie Schoen, presseansvarlig hos DBA, har bemærket, at flere danskere i år svarer, at de “altid” prutter om prisen, især når de handler online. Den øgede villighed til at forhandle om prisen kan muligvis relateres til den aktuelle økonomiske situation og energikrisen, som også reflekteres i Genbrugsindekset.

Nordjyderne foretrækker at prutte om prisen på loppemarkeder, mens østjyderne mest aktivt forhandler online. Denne tendens bekræftes af Sophia Aisinger fra København, der rapporterer, at hun i 75 procent af tilfældene forhandler om prisen, når hun sælger brugte varer. Hun observerer også, at det ikke længere kun er ældre mænd, men en bred vifte af købere fra hele landet, der deltager i prutteprocessen. Ifølge Sophia er det især kvinder og københavnere, der ikke så hyppigt som jyder reducerer priserne.

Sophia mener, at jyderne har udviklet deres prutfærdigheder på grund af det større udbud af butikker med nye varer i Jylland, hvor forhandlinger om priser også er almindelige. Hendes egen morfar fra Jylland var en ivrig forhandler, uanset om det drejede sig om nye eller gamle varer.

Se flere nyheder