Danske interessenter opfordrer til nationalt genbrugssystem for takeaway-emballage

Skrevet af: Vagthavende
26 okt, 2023 - 15:10

En bred koalition af interessenter, herunder erhvervsorganisationer, brancheforeninger, miljø- og forbrugerorganisationer, forskere og virksomheder, har udsendt et åbent brev til danske politikere med en klar opfordring: Danmark skal etablere et nationalt system for genbrug af takeaway-emballage. Den massive mængde affald, der stammer fra engangs takeaway-emballage som to-go kopper og pizzabakker, udgør en betydelig byrde for miljøet og klimaet. Brevet, der markerer første gang, disse interessenter forener sig i en fælles anmodning, opfordrer til opbygning af en infrastruktur, der kan indsamle, rense og genbruge takeaway-emballage på tværs af landet.

Blandt de, der støtter denne opfordring, findes virksomheder som Sticks’n’Sushi og Copenhagen Airports, miljøorganisationer som Greenpeace og Plastic Change, samt forskere fra forskellige danske universiteter. Der er en bred konsensus om, at et omfattende genbrugssystem for takeaway-emballage er både nødvendigt og muligt.

Den potentielle indførelse af genbrugsemballage kan erstatte de mere end 130 millioner to-go kopper, som danskerne årligt anvender og derefter smider ud, med store omkostninger for miljø og klima. Undersøgelser indikerer også, at et bredt indført genbrugssystem ville have økonomiske fordele for restaurationsvirksomheder.

Brevets opfordring lyder på at afsætte midler i den kommende plasthandlingsplan for udviklingen og implementeringen af den mest effektive løsning.

Se flere nyheder