Surferne i Thy er fri for bekymring: Ny undersøgelse afslører ingen forhøjede niveauer af PFAS stoffer

Skrevet af: Vagthavende
25 okt, 2023 - 16:10

En nylig undersøgelse udført af Arbejds- og Miljømedicinsk afdeling ved Aalborg Universitetshospital har kastet lys over bekymringerne for surferne i Thy. Resultaterne af undersøgelsen viser, at surferne i området ikke behøver frygte at udvikle forhøjede niveauer af de giftige PFAS-stoffer, selvom de tilbringer mange timer i havet.

Undersøgelsen involverede 34 surfere, der besvarede spørgeskemaer og afgav blodprøver til analyse. Forskningen havde til formål at vurdere om surfere i Thy havde forhøjede niveauer af PFAS-stoffer i deres blod. Heldigvis viste resultaterne, at dette ikke var tilfældet. Cheflæge Jakob Hjort Bønløkke, der var en del af undersøgelsen, udtrykte sin tilfredshed med resultatet og sagde, “Det er rigtig positivt, at det ikke ser ud til at betyde noget.”

Mens tidligere målinger havde vist høje koncentrationer af PFAS-stoffer i havskummet på overfladen af havet, indikerede undersøgelsen ikke, at surfere i Thy var i øget fare. PFAS-stofferne blev målt i nanogram per liter, og selvom Thyborøn havde de højeste niveauer af PFAS i havskummet (120.000 nanogram per liter), var resultaterne stadig betryggende for surferne.

Selvom surferne i Thy nu kan ånde lettet op, påpeger miljøforkæmper Jens Wilhelm, at problemet med PFAS-forurening stadig eksisterer andre steder. Han insisterer på nødvendigheden af at finde måder at stoppe udledningen af PFAS og sikre effektiv rensning af forureningen.

Aalborg Universitetshospital vil afholde en informationsaften i Vorupør for at præsentere resultaterne fra undersøgelsen og diskutere yderligere skridt. Surfere og interesserede borgere kan deltage og høre mere om, hvordan man kan fortsætte med at nyde havet uden bekymring for PFAS-forurening.

Fakta: Surferne i Thy og PFAS-niveauer

Undersøgelse: En ny undersøgelse fra Aalborg Universitetshospital konkluderer, at surfere i Thy ikke har forhøjede niveauer af PFAS-stoffer i deres kroppe.

Resultater: 34 surfere deltog i undersøgelsen og viste, at de kunne fortsætte med deres vandsport uden frygt for PFAS-forurening.

PFAS i Havskum: Tidligere målinger har fundet høje PFAS-niveauer i havskummet, men undersøgelsen tyder ikke på, at surfere er i øget fare.

Miljøbevidsthed: Selvom Thy-surferne er trygge, er PFAS-forurening stadig et problem andre steder, og det kræver opmærksomhed og løsninger.

Informationsaften: Aalborg Universitetshospital afholder en informationsaften i Vorupør for at præsentere resultaterne og diskutere fremtidige skridt vedrørende PFAS-forurening.

Se flere nyheder