Fyrkat Vikingeborgen fejrer UNESCO verdensarvsstatus med stor fest

Skrevet af: Vagthavende
25 sep, 2023 - 10:09

Verdenshistorien trækker vejret i de gamle ringborge, og nu er Fyrkat Vikingeborg ved Hobro en del af den eksklusive UNESCO verdensarvsliste. For at fejre denne bemærkelsesværdige milepæl inviterer borgen og Nordjyske Museer alle interesserede til en festlig dag den 30. september fra kl. 11.

Dagen starter med musik og underholdning ved langhuset på borgområdet. Ved middagstid vil museumsdirektør Lars Christian Nørbach, repræsentanter fra Mariagerfjord Kommune og Nordjyske Museer, samt andre prominente talere, byde velkommen og dele deres tanker om Fyrkat og dens betydning. Talerne vil blive akkompagneret af fællessang leveret af Mariagerfjord Koret.

Derefter går vikinger og publikum i samlet optog op på ringvolden, hvor de i fællesskab bemander og slår ring om Fyrkat. Dette symboliseres med farvestrålende vimpler og markerer Fyrkats status som en vigtig historisk skat, der vidner om Danmarks samling under Harald Blåtand.

Efter begivenheden serveres der gratis vikingeinspireret mad til de første 600 gæster som tak for deres støtte og deltagelse.

Resten af eftermiddagen byder på vikingelege ledet af entusiastiske vikinger, hvor hele familien kan deltage. Aktiviteterne omfatter styrkeprøver og holmgang. Der vil også være foredrag om Fyrkat og dets historie samt andre interessante emner fra vikingetiden.

Arrangørerne har sørget for gratis shuttlebusser fra Hobro Busterminal og Ambupladsen til vikingeborgen, så alle interesserede har mulighed for at deltage i festlighederne.

Dagen er blevet til i samarbejde med Hobro by og Fyrkats Venner og lover en mindeværdig fejring af Fyrkats optagelse på UNESCOs verdensarvsliste.

Program for dagen:

  • Kl. 11.00-12.00: Musik og underholdning ved langhuset
  • Kl. 12.00-12.30: Velkomst og taler med fællessang ved Mariagerfjord Koret
  • Kl. 12.45-13.15: Opstilling af 301 personer på ringborgens vold med farvestrålende vimpler
  • Kl. 13.15: Gratis vikingeinspireret mad til alle fremmødte
  • Kl. 14.00-15.00: Vikingelege for de legesyge, inklusive styrkeprøve og holmgang
  • Kl. 14.00-15.00: Foredrag om Vølvens grav ved Fyrkat
  • Kl. 14.00-15.00: Foredrag om vikingetidsfund ved Hobro
  • Kl. 14.00-15.00: Foredrag om Fyrkats fremtid og planer for Fyrkat Møllegård ved museumsdirektør Lars Nørbach.

Se flere nyheder