Hans mor mistede sin mand i RF2 forlis – nu laver han film om tiden efter

Skrevet af: Vagthavende
7 maj, 2023 - 16:05
Filminstruktør Christian Andersen, født og opvokset i Hirtshals, udkommer med ny film ved navn ”Synkefri”.

 

Filmen tager udgangspunkt i de tragiske begivenheder, der fandt sted natten til 1. december 1981.

 

På denne aften havde en voldsom storm fået de fleste fiskefartøjer til at søge ly i havnen. Fiskekutteren Hanne Dorte var på vej i land, men kutteren forliste under de ekstreme forhold under indsejlingen.

 

I et forsøg på at finde overlevende sejlede redningsbåden RF2 ud. En redningsbåd alle havde fået at vide var synkefri.

 

Alligevel skete det værst tænkelige. RF2 fik en forkert sø, der vendte fartøjet 180 grader, og under ulykkelige og uheldige omstændigheder blev den liggende med bunden i vejret.

 

De tre fiskere ombord på kutteren Hanne Dorte mistede livet, det samme gjorde seks redningsfolk på RF2.

 

Ni familier fra Hirtshals mistede den nat en far eller en mand.

 

Hele byen blev ramt af sorg.

 

I dag er tragedien ikke noget de lokale mener, der skal ruskes op i. Slet ikke med en film. Men instruktør Christian Andersen er klar over dette, mens han filmer i hjembyen.

 

”Jeg har en stor ydmyghed omkring det at være tilbage og lave filmen. Ydmyghed ikke mindst overfor de efterladte. Og det er vigtigt for mig at sige, at det er ikke en film, der handler om det, der skete på havet. Det ønsker jeg ikke at gøre stort, for ingen ved, hvad der skete derude,” fortæller Christian Andersen til TV 2 Nord og tilføjer:

 

”Det, der personligt driver mig, er, at lave film om, hvor jeg kommer fra, hvad kommer jeg af, og hvilken betydning det har for mig, når jeg står og kigger op på fyret og ser, bølgerne slå ind. Det at stå der og kigge ud og vente på ens far kommer hjem. Den længsel og det afsavn kender jeg, da min far i mange år var fisker. Fiskeriet var en livsåre, og det var en god tid med fremdrift og udvikling i byen, og det er også den historie, jeg vil fortælle med filmen.”

 

Selvom Christian Andersen er født fem år efter forliset, har tragedien mærket hans barndom. Hans egen familie mistede et familiemedlem den aften. Hans mor var gift med en af de omkomne, og han efterlod sig to sønner; Christian Andersens ældre brødre.

 

”I hverdagen var det ikke noget, vi snakkede om, men noget der lå latent. Der var en kollektiv bevidsthed om, hvad der skete, og jo ældre jeg er blevet, jo mere kan jeg forstå, hvordan det har formet hele byen. Da ulykken sker, var byen et sted og efter, var den et andet, som jeg oplever det,” fortæller Christian Andersen.

 

Filmen tager et udgangspunkt i kvinderne, da kvinderne ofte stod alene når mændene var på havet.

 

Hovedpersonen er en ung mand og tager udgangspunkt i 1980ernes Hirtshals. Men omdrejningspunktet er tragedien, der rammer på havet.

 

”Budskabet i filmen er, at selv om man bliver ramt af kæmpe sorg, så kan man komme videre. Det gjorde Hirtshals. Hirtshals er kommet videre måske på sin egen tavse måde og uden at tage æren for det. Det, synes jeg, er utroligt smukt. Det er også derfor, filmen hedder Synkefri. For i virkeligheden er det hele samfundet, der er synkefri,” fortæller Christian Andersen.

 

Filmen er støttet af blandt andet Den Vestdanske Filmpulje, Hirtshals Havn og Hjørring Kommune, og filmen klar i de danske biografer næste forår.

 

Kilde: TV 2 Nord.

 

Se flere nyheder